Despre noi

Publicații

În decembrie 2016, împreună cu prietenul meu Nicolae Ariton, demaram acest proiect curajos, numit „Misterele Dunării”, care se voia o continuare, pe hârtie de această dată, a lăudabilei trude din mediul virtual a bunului prieten mai sus pomenit, blogul de cultură (literară) https://mistereledunarii.wordpress.com/.

Speram să ni se alăture și alți pasionați de istorie locală, pentru că acesta a fost, la început, rostul „Misterelor”: să aducă în atenția cititorilor fapte și personaje din trecut, îmbinând istoria cu literatura. În acest tandem, mie îmi revenea rolul ingrat de a scrie istorie, astfel încât să placă ochiului, lucru nu lesne de făcut. Nicolae Ariton, în stilu-i obișnuit, sprințar, plin de vervă, prelua partea de literatură istorică.

La început, au fost momente de singurătate în doi însă, încet, încet, „Misterele” a început să crească. Ni s-a alăturat, în numărul 2, doctorul Nicolae Georgescu, iar apoi prietenul și fidelul nostru colaborator, Tudose Tatu, de la Galați. Cu Laura Stănică, am atins un nivel al sensibilității sufletești, unde doar noi, bărbații, nu am fi putut ajunge.

În numărul 5, i-am avut alături pe Mihai Baciu, cu povestea neștiută a păsărilor Deltei, și pe Ananie Ivanov, un mai vechi și prețuit prieten, încă de pe vremea în care lucram la „Cazacii din Dobrogea”.

Abia odată cu numărul 6 am simțit că ceea ce ne dorisem la început, începe a se împlini: două debuturi literare, Ionuț Jescu, pe care îl prezint cu mândrie ca fost elev al meu, și Vasile Suhov, încântător în micile crâmpeie desprinse dintr-o lume „topită”, a copilăriei sale, un adevărat urmaș al lui Maxim Gorki, prin puterea și duritatea imaginilor transmise în scris. Și tot din lumea copilăriei, într-un sat de pe malul Dunării, a venit alături de noi d-na Angela Dumbrava (scriitoare cu două cărți publicate), delicată, sensibilă, un copil rămas încă ascuns într-un trup de om matur.

Ne bucurăm să-i avem printre colaboratori pe Corneliu Motoc, scriitor publicat și administratorul unui grup virtual foarte popular (care a depășit 10.000 de membri), Istoria Deltei Dunării ca și colaborator permanent, pe artistul plastician Ion Sirota, care și-a oferit sprijinul pentru grafica text (numărul 8), iar începând cu numărul 9 va realiza și grafica copertei principale. O parte dintre minunatele sale peisajele sale deltaice le puteți admira chiar pe acest website!

La aproape trei ani de „Misterele Dunării”, noi credem că am ajuns acolo unde am sperat. „Misterele” merg mai departe, nu mai există cale de întoarcere. Bineînțeles, rămâne o întreprindere non-profit. Știam că așa va fi când am început, nici eu și nici Nicolae Ariton nu am sperat vreo clipă că vom câștiga bani din scris. Le mulțumim și colaboratorilor noștri pentru că au înțeles acest aspect și pentru că au acceptat a publica numai pentru plăcerea minții și a sufletului.

Revista „Misterele Dunării” este un proiect care trebuie să continue, pentru noi, cei care scriem, dar, în primul rând, pentru voi, cei care ne citiți, pasionații de mistere, fie ele istorice, literare, etnografice (așteptăm încă pasionați de etnografie) sau chiar ornitologice!

Mihai Tiuliumeanu, Redactor Șef Revista „Misterele Dunării”

……Mihai Tiuliumeanu Mia Mihai